glutenvrijevakantie.be

Glutenvrij eten in Italië – “Senza glutine”

Stéphanie

In het kort: je kan hier SUPERGOED terecht om glutenvrij te eten. Twijfel niet en boek je volgende vakantie of stedentrip naar Italië.

“Senza glutine”…. de magische woorden van Italië. Mijn man en ik zijn verliefd geworden op Italië als vakantiebestemming door het klimaat, het lekkere eten en de mooie bezienswaardigheden. Maar waarom we toch bijna het liefst er jaarlijks heen gaan? Dat is omdat het een glutenvrije paradijs is. Je kan bijna overal onvoorbereid naar binnen lopen en “senza glutine” zeggen. Kom je iets tegen waar je niet glutenvrij kan eten? Geen probleem. Loop naar de buren of naar de overkant, kans is zeer groot dat je hoe dan ook iets treft.

Glutenvrij eten in Italië? Voordat ik me een beetje verdiept had in bestemmingen die geschikt waren voor mij als coeliakie patiënt had ik nooit durven hopen dat Italië daar één van was. Achteraf blijkt Italië zelfs mijn nummer 1 bestemming te zijn voor een glutenvrije vakantie. Nooit had ik verwacht dat in het land waar tarwe één van de meest gebruikte ingrediënten is ( denk maar aan de pasta’s en pizza’s) ik perfect terecht kon met mijn coeliakie.

Italië is mijn eerste echte glutenvrije vakantie geweest. En de eerste keer was gelijk goed raak. Ik kon echt letterlijk bijna overal terecht. Bijna overal werd aangegeven dat er rekening gehouden kon worden met allergenen en intoleranties. En als het dus niet aangegeven werd? Dat was niet altijd een probleem. De lekkerste tentjes hebben we ontdekt door gewoon naar binnen te lopen en “senza glutine” te zeggen.

Hoe goed kan je glutenvrij eten in Italië?
Ik heb je als het goed is hiervoor al overtuigd, maar om je écht te overtuigen en te inspireren deel ik graag mijn eigen ervaringen.

Glutenvrije Italiaanse pizza’s!
In Nederland kwam ik bijna geen pizzeria’s tegen waar ik een glutenvrije pizza kon eten. Als het al mogelijk was konden ze geen 100% garantie geven dat er geen kruisbesmetting zou plaatsvinden. Hierdoor beperkte ik mezelf tot glutenvrije pizza’s uit de diepvries van de supermarkt. Bij onze eerste avond uit eten in Riva del Garda was het direct een schot in de roos. We liepen een beetje te wandelen door het centrum tot we een menukaart zagen waar op stond “vegetarians and celiacs friends”. Uiteraard had ik direct besloten dat we daar gingen eten. Ik vroeg of het mogelijk was om glutenvrije pizza te bestellen. Toen ging er een wereld voor mij open. Tientallen pizza’s in alle soorten, maten en smaken. Blijer kon je mij niet krijgen! Straks een paar foto’s om een impressie te krijgen van het eten.

Hoe goed kan je glutenvrij eten in Italië?

Ik heb je als het goed is hiervoor al overtuigd, maar om je écht te overtuigen en te inspireren deel ik graag mijn eigen ervaringen.

Glutenvrije Italiaanse pizza’s!

In Nederland kwam ik bijna geen pizzeria’s tegen waar ik een glutenvrije pizza kon eten. Als het al mogelijk was konden ze geen 100% garantie geven dat er geen kruisbesmetting zou plaatsvinden. Hierdoor beperkte ik mezelf tot glutenvrije pizza’s uit de diepvries van de supermarkt. Bij onze eerste avond uit eten in Riva del Garda was het direct een schot in de roos. We liepen een beetje te wandelen door het centrum tot we een menukaart zagen waar op stond “vegetarians and celiacs friends”. Uiteraard had ik direct besloten dat we daar gingen eten. Ik vroeg of het mogelijk was om glutenvrije pizza te bestellen. Toen ging er een wereld voor mij open. Tientallen pizza’s in alle soorten, maten en smaken. Blijer kon je mij niet krijgen! Straks een paar foto’s om een impressie te krijgen van het eten.

Glutenvrij-eten-in-Italie-pizzeria-Riva-del-Garda
Glutenvrij-eten-in-Italie-pizzeria-Vada-glutenvrije-pizza-mozzarella
Glutenvrij-eten-in-Italie-pizzeria-Vada
Glutenvrij-eten-in-Italie-Riva-Del-Garda-restaurant-en-pizzeria
Glutenvrij-eten-in-Italie-pizzeria-riva-del-garda-1
Glutenvrij-eten-in-Italie-pizza
Glutenvrij-eten-in-Italie-pizza-glutenvrij
Glutenvrij-eten-in-Italie-pizza-camping-al-sole

Glutenvrij eten in Italië? waar en hoe vind je restaurants?

Als je op vakantie bent is het natuurlijk heerlijk om lekker uit eten te gaan. Voor mijn man en mij is dat één van de leukste momenten op vakantie. Genieten van heerlijk eten. Zoals ik vaker zeg durf ik in Italië altijd onvoorbereid de weg op te gaan. 9 van de 10 keer voldoet een “senza glutine” vermelding meer dan voldoende en krijg je of een “si” of een “no” te horen.

Ben je zelf niet zo happig om verrassingen of wil je altijd zeker van je zaak zijn? Dan is het handig om te weten hoe of waar je een restaurant kan vinden waar je sowieso goed terecht kan! Hiervoor gebruik ik zelf de gratis Italiaanse app “Mangiare Senza Glutine”. Deze heeft nog geen één keer teleurgesteld! Alles restaurants zijn officieel gekeurd door de Italiaanse Coeliakie vereniging en bij alle restaurants die wij via de app bezochten hadden het officiële logo op de deur geplakt. Altijd een fijn gevoel om dat tegen te komen! Voor Apple kan je de app via de App store downloaden en alle Android gebruikers vinden hem vanzelfsprekend in de Google Play Store!

Mijn eigen ervaringen met glutenvrij eten in Italië

Gelukkig is het gebleken dat Italië 100% glutenvriendelijk is. In kleine dorpen, grote steden, het maakt niet uit waar je bent. Je kant altijd aangeven dat je “senza glutine” eet en je zit gebakken. Wij hebben in het begin wat vooronderzoek gedaan voordat we een dagje uit gingen, maar na een paar dagen gingen we al overal onvoorbereid heen. Zoveel vertrouwen hadden we in de Italiaanse glutenvrije keuken. We hebben diverse dorpen, steden en regio’s bezocht. Je kan zoals eerder gezegd echt overal terecht, maar mocht je naar één van de volgende dorpen en steden gaan dan weet je dat je daar ook sowieso gebakken zit!

 • Lago di ledro (Ledromeer)
 • Gardameer
 • Cecina
 • Vada
 • Toscane
 • Pisa
 • San Marino
 • Molina di Ledro
 • Rome
 • Formia
 • Baia Domizia
 • Napels
 • Pompeii
 • Gaeta
 • Riva del Garda
 • Verona
 • Venetië
 • Milaan
 • Ravenna
 • Livorno
 • Torbole
 • En zo kan ik wel elke dorp of stad noemen hier…

In Milaan, Ventië, Pompeii en Rome spreken ze heel goed Engels in vergelijking met de kleinere dorpen en steden. Gelukkig hoeft wederom de taal hier geen barrière te zijn. “Senza glutine” is namelijk meer dan voldoende. De grote toeristische steden zit echt letterlijk vol met restaurants waar alles echt mogelijk is. In Milaan heb ik uiteindelijk ook mijn eerste glutenvrij tiramisu gegeten. En die was HEERLIJK. Voor een stad als Milaan stelde het qua prijs ook heel weinig voor.

Venetië was ook zeer goed. Diverse restaurants en zelfs supermarkten waar we tussentijds wat glutenvrije producten konden kopen. Tip: probeer wat restaurants buiten het centrum van Venetië te vinden. Zijn net zo lekker en vaak stukken goedkoper!

Ook op onze camping waar mijn man en ik sliepen was het heel goed geregeld. We verbleven op een camping aan het Ledromeer (Lago di Ledro in Molina di Ledro). Ook op de camping konden we bij het restaurant goed terecht en glutenvrije pizza’s of andere gerechten bestellen. Ook hier werd zeer goed Engels gesproken en heel goed geholpen. Helaas is niet elke camping altijd even geschikt om in het restaurant te eten. Op de een of andere manier is dat niet altijd even makkelijk geweest. Camping al Sole in Ledromeer (Gardameer regio) en Hu Montescudaio in Montescudaio (Toscane) hebben tot nu toe als enige campings écht een goed glutenvrij aanbod gehad. Je vindt overigens in de supermarkten op de campings wel altijd voldoende glutenvrije producten!

Glutenvrij-eten-in-Italie-burger-tent-glutenvrij-Cecina
Glutenvrij-eten-in-Italie-burgers-en-friet-Baia-Domizia
Glutenvrij-eten-in-Italie-glutenvrij-brood-vers-gebakken-pizzeria-Vada
Glutenvrij-eten-in-Italie-glutenvrij-gebak
Glutenvrij-eten-in-Italie-glutenvrije-bakker
Glutenvrij-eten-in-Italie-glutenvrije-toetje-Pizzeria-Vada
Glutenvrij-eten-in-Italie-glutenvrije-croissant
Glutenvrij-eten-in-Italie-pizzeria-pizza-pesto-glutenvrij-Vada

Coeliakievereniging in Italië

Glutenvrij eten in Italië is bijna geen uitdaging door de zeer herkenbare AIC logo.

De coeliakievereniging in Italië heet AIC en staat voor “Associazione Italiana Celiachia”. Herkenbaar aan hun rode logo. Die zou ik goed onthouden als je daar bent, want de kans is heel groot dat je die ergens ziet bij een restaurant, winkel of bakkerij bijvoorbeeld. Dit tref je dus niet alleen bij restaurants aan, maar ook hotels, pensions, vakantiehuizen, pretparken, pubs of wegrestaurants.

Als je die tegenkomt weet je dat je daar aan het goede adres bent en zorgeloos kan genieten van een maaltijd. Voordat ze een officiële keuring uitdelen moet een bedrijf voldoen aan veel strenge regels. Waaronder het volgen van een cursus over coeliakie en glutenvrij eten en het ondervinden van periodieke controles. Zo’n keuring wordt dus niet zomaar gegeven.

Hieronder zie je een paar foto’s van hun logo bij enkele restaurants die ik zelf bezocht heb.

Glutenvrij eten in Italië logo AIC supermarkt

Lesje “glutenvrij” Italiaans

Ga je uit eten in Italië? Ik durf bijna met 100% zekerheid wel te zeggen dat een voorbereiding eigenlijk niet nodig is, maar toch kan het altijd handig zijn een paar Italiaanse woordjes of zinnetjes te kennen om kenbaar te maken dat je glutenvrij moet eten. Nu durf ik bijna te zeggen dat “senza glutine” eigenlijk voldoende is, maar je weet maar nooit! Soms kom je in een situatie terecht waarbij de taalbarrière echt te groot is.

NederlandsItaliaans
GlutenvrijSenza glutine
TarweFrumento
RoggeSegale
GerstOrzo
Spelt productenProdotti di farro
KamutKamut
Ik ben een coeliakie patiënt. Dit betekent dat ik ziek word als ik iets eet dat tarwe-, haver-, gerst- of roggemeel bevat.Sono un paziente celiaco. Ciò significa che mi ammalerò se mangio qualcosa che contiene farina di frumento, avena, orzo o segale.
Bevat dit product tarwe, haver, gerst of rogge?Questo prodotto contiene grano, avena, orzo o segale?
Kunt u mij vertellen of dit gerecht tarwebloem bevat?Potete dirmi se questo piatto contiene farina di frumento?
Bindt u de saus met tarwemeel of met maïsmeel?Addensare la salsa con farina di frumento o farina di mais?
Graag zonder saus als dit gebonden is met tarwe.Preferibilmente senza salsa se legato con grano.
Ik moet gluten brood eten. Wil je dit brood voor me roosteren? Graag in een aparte rooster of oven. Mochten jullie dit niet hebben kan de oven grondig schoongemaakt worden van te voren?Devo mangiare pane senza glutine. Vorresti tostare questo pane per me? Preferibilmente in una griglia o in un forno separati. Se non si dispone di questo, è possibile pulire a fondo il forno in anticipo?
Gebruiken jullie voor de bereiding van mijn maaltijd schone messen, planken en overig keukengerei? Dit in verband met kruisbesmettingUsi coltelli, assi e altri utensili da cucina puliti per preparare il mio pasto? Ciò è dovuto alla contaminazione incrociata
Houden jullie rekening met kruisbesmetting?Tieni conto della contaminazione incrociata?
Verkoopt u glutenvrij voedsel?Vendi cibo senza glutine?
Ik wil graag glutenvrij eten kopen.Vorrei acquistare del cibo senza glutine.
Glutenvrij eten in Italië: supermarkten
In Italië kan je ook in alle supermarkten terecht om glutenvrije producten te vinden. Je hebt hier ook een Lidl waar je zeer goed terecht kan. Dus zeer ideaal als je een kampeervakantie of vakantiehuis/villa hebt. Ik was vooral blij verrast toen ik de Coop in Riva del Garda tegenkwam met een glutenvrije gedeelte waar je u tegen zegt! Hieronder zie je een foto van het schap. Ik kwam hier producten tegen die ik in Nederland niet eerder was tegenkomen. Ik heb ook gelijk flink ingeslagen en ben hier meerdere malen terug geweest om mijn inkopen te doen. Uiteraard ook voor de terugweg (we waren immers toch met de auto) de hele kofferbak vol gestopt! Tot op heden heb ik nog steeds niet bolletjes gevonden in Nederland die net zo lekker waren als die van de Coop in Italië

Glutenvrije-Glutenvrij-eten-in-Italie-Sandwich
Glutenvrije-winkel-in-Italie-Cecina
Glutenvrije-supermarktschap-in-Italie-met-diverse-merken-en-producten
Glutenvrije-supermarkt-in-Italie-met-glutenvrije-gebakken-producten-Conad-Cecina
Glutenvrij-eten-in-Italie-supermarkt
Glutenvrij-eten-in-Italie-supermarkt-vers
Glutenvrij-eten-in-Italie-supermarkt-donuts
Glutenvrij-eten-in-Italie-supermarkt-diepvriesproducten
Glutenvrij-eten-in-Italie-supermarkt-coop
Glutenvrij-eten-in-Italie-supermarkt-brood-vers-glutenvrij
Glutenvrij-eten-in-Italie-supermarkt-100-glutenvrije-supermarkt
Glutenvrij-eten-in-Italie-supermarkt-100-glutenvrij
Glutenvrij-eten-in-Italie-supermarkt-versafdeling-brood-en-gebak
Glutenvrij-eten-in-Italie-supermarkt-lidl
Glutenvrij-eten-in-Italie-supermarkt-koek-en-crackers
Glutenvrij-eten-in-Italie-supermarkt-koek-en-brood
Glutenvrij-eten-in-Italie-supermarkt-koekjes-en-cake
Glutenvrij-eten-in-Italie-supermarkt-glutenvrije-afdeling
Glutenvrij-eten-in-Italie-supermarkt-gloria-supermarkt
Glutenvrij-eten-in-Italie-supermarkt-cecina

Eindoordeel glutenvrij eten in Italië

Zoals je ziet is glutenvrij eten in Italië geen enkel probleem. Het aanbod is heel erg uitgebreid, divers én heel lekker. Het maakt ook weinig uit of je in een klein dorp of grote stad bent, bijna overal kan je terecht. Anders kan je altijd terugvallen op een supermarkt of McDonald’s natuurlijk. Dus ben je lekker aan het touren met de auto en helemaal niets voorbereid? Dan red je je meer dan prima in het land van de pasta en pizza.


Nog niet de ideale glutenvrije vakantie gevonden? Kijk dan gerust verder!

Glutenvrije hotels

Glutenfreebooking.com alcudia garden

alle bestemmingen

glutenvrije resorts

Glutenfreebooking.com marinda garden hotel

Over stéphanie

Mijn naam is Stéphanie Sadikoviq en ik ben in 2015 gediagnosticeerd met coeliakie. Met mijn website help ik iedereen met het vinden van een glutenvrije vakantie! Ik doe mijn best om zoveel mogelijk opties te laten zien door mijn ervaringen te delen. Tips zijn altijd welkom. Neem gerust contact op!

12 reacties op “Glutenvrij eten in Italië – “Senza glutine””

 1. Hoi Stephanie,

  Super bedankt voor deze info! Ik ga 8 juni met mijn zoontje naar Toscane, zelf rondreizen met een huurauto en ik heb een gluten intolerantie dus het stelt mij gerust dat de mogelijkheid tot glutenvrij eten zo groot is in Italië, ik ga een stuk ontspannender op reis.
  Groetjes Linda

  Beantwoorden
  • Hallo Linda!

   Wat leuk om te horen. Jullie zullen zeker geen spijt krijgen.
   Italië is prachtig en het glutenvrij eten is daar heerlijk. Mocht je twijfelen als je ergens bent kan je altijd “senza glutine” zeggen. Is vaak meer dan voldoende!
   Ik wens jullie een fijne vakantie. Zou graag horen hoe jullie ervaring was!

   Groeten Stéphanie

   Beantwoorden
 2. Beste Linda,

  Leuke blog, ik ben benieuwd naar wat voor een bolletjes bedoeld bij de coop. Wij komen net uit de Coop vlak bij Pisa en gaan morgen nog een keer terug.

  Gr Jo

  Beantwoorden
 3. Superfijn dit! Ik wil al jaren naar Italië en was net toen Corona zijn intrede deed klaar met sparen.

  In januari kreeg ik de diagnose coeliakie en ik zag mijn hele reis in rook opgaan. Hoe moest ik in het land van de pasta en pizza ooit een restaurant vinden dat ook rekening zou houden met kruisbestuiving etc.? Dat leek me echt onmogelijk.

  Nu is er zomaar weer hoop! Maar…. Hoe weet je nou of er écht rekening wordt gehouden met kruisbestuiving?

  Ik krijg namelijk bijvoorbeeld weleens goed bedoeld een ‘glutenvrij’ gebakje van de bakker, maar daar vliegen natuurlijk al die gluten gewoon rond 😅

  Beantwoorden
  • Hi Esther!

   Excuus voor de late reactie, ik was zelf enkele weken in Italië aan het genieten. 😊

   Je weet het natuurlijk nooit “echt”, maar in Italië weten ze oprecht veel op het gebied van glutenvrij eten. Daarnaast zijn daar vanuit de wet gezien ook de richtlijnen veel strenger. Ik heb echt al heel veel in Italië mogen uit eten. 9/10 keer ga ik onvoorbereid en vraag of ze iets glutenvrij kunnen aanbieden. Het is altijd goed gegaan.

   Mocht je twijfelen of toch angst hebben moet je alleen naar plekken gaan die door de Italiaanse coeliakievereniging goedgekeurd zijn. Dat is de AIC. En die zijn er meer dan genoeg. Daarnaast kan je de app “mangiare senza glutine” gebruiken. Dan weet je ook 100% zeker dat je goed zit.

   Beantwoorden

Geef een reactie