glutenvrijevakantie.be

Vind je het ook spannend om te boeken?

Stéphanie

Ik krijg vaak vragen van mijn bezoekers of de campings, hotels of bestemmingen écht glutenvrij eten kunnen serveren. Dit is een vraag die ik geregeld voorbij zie komen. Ten eerste kan ik in ieder geval zeggen dat de genoemde hotels, campings en bestemmingen op mijn website in de gelegenheid zijn om glutenvrij te serveren. Deze informatie krijg ik vanuit tips die worden ingezonden of hotels en campings die ik zelf benaderd heb. Gezien dat laatste een tijdrovende klus is, is het aanbod momenteel nog niet al te groot. Daarnaast wil ik graag wat vertellen over de “angst” om een vakantie te boeken.

Heb jij ook angst om te boeken? Bang om de keuze definitief te maken voor een hotel of bestemming? Sinds ik gediagnosticeerd ben met coeliakie heb ik altijd extra spanning als ik bijvoorbeeld uit eten ga. Zelfs als ik weet dat ik er goed glutenvrij terecht kan. Want ik weet inmiddels hoe ik me kan voelen na een kruimeltje in mijn eten. Uiteindelijk ben je wel vaak dicht bij huis en kan je bij een kruisbesmetting of iets dergelijks snel naar huis, maar als je op vakantie bent in een ver land is dat natuurlijk anders.

Ik kon wel huilen toen ik gediagnosticeerd was met coeliakie. Als het op eten aankomt ben ik een levensgenieter. Dat betekende eerder altijd spontaan ergens lunchen of dineren met mijn vriend. Dat zat er daarna niet meer in doordat ik niet overal terecht kon. Ook voor één van mijn meest favoriete vakantielanden was dit het geval: Frankrijk. De meeste verhalen die ik tegenkwam waren niet al te positief. Het kwam erop neer dat je bij een camping of hotel vaak wel iets kan regelen, maar echt uit eten zat er niet in voor zover ik kon zien. En dat was voor mij een no go wat Frankrijk betreft. Een vakantie zonder vaak uit eten gaan is voor mij namelijk geen vakantie. Toen merkte ik het al: angst om een vakantie te boeken. Zelfs al las ik dat er wel plekken waren in Frankrijk waar ik prima terecht kon, gaf me het geen fijn gevoel. En een vakantie met een brok in je maag is natuurlijk geen echte vakantie.

Maar een vakantie zou sowieso komen, dus ik gaf nog niet op.

Ik ging dus verder op zoek en kwam er al gauw achter dat Italië en Spanje zeer goed bekend staan als het op glutenvrij eten aankwam. Gezien ze in Italië veel met pasta’s en pizza’s werken was ik daar ook enigszins verbaasd over. Na maanden research gedaan te hebben en mezelf gerustgesteld te hebben besloten we maar voor Italië te kiezen als eerste glutenvrije vakantie. We verbleven enkele weken aan het Ledromeer (net boven het Gardameer) aan het dorpje Riva del Garda. Dat bleek achteraf een super goede keuze te zijn geweest! Wat heb ik daar toch maximaal kunnen genieten van de lekkerste pizza’s, pasta’s, tiramisu en nog meer. En dat allemaal glutenvrij! Buiten een beetje vooronderzoek om hebben we niets voorbereid. Alle tripjes die we gemaakt hebben (Milaan, Venetië, Verona) hebben we ter plekke bedacht zonder uit te zoeken of ik er ergens kon eten. Het zou me zelfs verbazen als ik ergens in Italië zou komen en het niet mogelijk zou zijn om glutenvrij te eten. De eerste paar keer uit eten was wel heel spannend natuurlijk, maar naarmate ik meer tripjes deed en vaker at, merkte ik dat de spanning steeds minder werd.

Na deze vakantie was ik al goed gestemd met oog op het boeken van de volgende vakantie. We wilden allebei graag iets anders, het liefste Spanje. Daar hadden we ook goede verhalen over gelezen, maar toch bleef het dit keer weer spannend. Je weet namelijk nooit wat je aantreft. Uiteindelijk hadden we een camping gevonden in l’Ametlla de Mar (aanrader!) en hebben we geboekt. Gelukkig bleek ook in Spanje het geen probleem te zijn om zorgeloos uit eten te kunnen.

Wordt het minder spannend?

Nee, dat denk ik eerlijk gezegd niet.

Wat ik probeer te zeggen is dat het eigenlijk altijd spannend blijft om in onze situatie een onbekend hotel, camping of bestemming te kiezen en te boeken. Je weet namelijk nooit wat je aantreft ter plekke. Omdat het daarnaast ook lastig is om diverse buitenlandse websites af te struinen voor een beetje informatie is het mijn doel geworden dit allemaal centraal in het Nederlands te hebben. Hierdoor kan ik garanderen dat alle hotels, campings of bestemmingen die ik noem ook daadwerkelijk in staat zijn om een glutenvrije maaltijd te regelen.

Het boeken minder spannend maken? Lees mijn tips:

Tips voor het boeken:

  1. Twijfel je nog aan het door mij genoemde hotel of camping? Google de naam in combinatie met “gluten” of  “glutenfree” en laat je inspireren door de vele goede ervaringen van lotgenoten.
  2. Boek je via een partij als Tui, Booking of Sunweb? Laat via jouw boeking weten dat je een glutenintolerantie hebt en dat deze informatie moet worden doorgegeven aan het betreffende hotel of camping.
  3. Heb je alle gegevens van het hotel of camping? Stuur dan van te voren een bericht waarin je de situatie uitlegt. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan! Daarnaast kan een hotel zich altijd voorbereiden. Hotels met glutenvrije opties hebben niet altijd standaard glutenvrije producten op voorraad. Vaak moeten ze deze nog bestellen.

Nog niet de ideale glutenvrije vakantie gevonden? Kijk dan gerust verder!

Glutenvrije hotels

Glutenfreebooking.com alcudia garden

alle bestemmingen

glutenvrije resorts

Glutenfreebooking.com marinda garden hotel

Over stéphanie

Mijn naam is Stéphanie Sadikoviq en ik ben in 2015 gediagnosticeerd met coeliakie. Met mijn website help ik iedereen met het vinden van een glutenvrije vakantie! Ik doe mijn best om zoveel mogelijk opties te laten zien door mijn ervaringen te delen. Tips zijn altijd welkom. Neem gerust contact op!

Geef een reactie