glutenvrijevakantie.be

5X GLUTENVRIJE HOTSPOTS: GLUTENVRIJ ETEN IN TOSCANE

daut

Glutenvrij eten in Toscane. Een uitdaging of een verrassing?

Als je bekend bent met onze website dan weet je inmiddels ook dat ik een groot fan ben van Italië! Ik heb tot nu toe nog geen plek gevonden waar ze beter kunnen omgaan met het bereiden van glutenvrij eten. Geen droge broodjes of saaie gekookte aardappels, maar écht zorgeloos genieten van de Italiaanse keuken. Mijn algemene ervaringen over Italië heb ik beschreven in mijn blog “glutenvrij eten in Italië”.

Glutenvrij eten in Toscane? Ja of nee?

Helaas heb ik niet alle uithoeken van Toscane kunnen bezoeken, maar dat betekent dat ik er een volgende keer alleen maar meer kan ontdekken! ☺

De plekken die ik wel heb kunnen bezoeken daar zijn:

  • Pisa
  • Livorno
  • Cecina
  • Vada
  • Montescudaio

Florence stond ook op de planning, maar de hoge temperaturen daar volgens de voorspellingen (41/42 graden) in combinatie met mijn zwangerschap én peuter was niet verstandig. Florence staat dus nog op onze wishlist.

Glutenvrij eten in Pisa

Pisa heeft geen introductie nodig. Wellicht moet je direct denken aan tientallen mensen die met hun handen en benen schuin staan om de standaard toeristenfoto te maken daar. Zo zag het er ook echt uit. En dan geen tientallen mensen, maar honderden mensen. Ondanks de enorme hitte was het wel echt leuk om in het echt te zien. Als je ervoor staat besef je hoeveel groter de toren daadwerkelijk is én hoe scheef het staat.

Gezien de hitte en vermoeidheid van zowel mijn man en ik als ons zoontje deed ons gauw besluiten om terug te gaan naar de camping. Afkoelen in het zwembad of even bij de stacaraven de airco aan. Mijn man had echter van te voren gezien dat er een glutenvrije bakker was. Volgens Google maps was dat slechts 15 minuten lopen.

Door de hitte en vermoeidheid leek het echter wel uren te duren. Ook omdat we steeds moesten stoppen om te kijken of we wel goed liepen. Het enige dat me nog op de been hield was het idee van airco binnen met een koud drankje. Met veel pijn en moeite komen we eindelijk aan bij de glutenvrije bakker (Mai Grano Delizie Artigianali Gluten Free Pisa).

Teleurstelling 1: geen airco. Dus echt afkoelen was geen optie.

Ok zou je denken, want het glutenvrije aanbod maakt het goed. Nou, toen kwam teleurstelling 2. Het aanbod was echt matig. Misschien waren we te vroeg of op een verkeerd tijdstip, maar er was niet heel veel. Wat er was bestond vooral uit zoetigheid. Na al dat lopen had ik ook zin in iets hartigs. We hebben uiteindelijk een koud drankje gedaan en een klein hapje gedaan.

Het was prima, maar ik zou niet adviseren om veel moeite te nemen om hier te komen. Mocht je in de buurt zijn en het is kleine moeite, dan is het prima om even bezocht te hebben. Verwacht er alleen niet te veel van!

Glutenvrij-eten-in-Toscane_-Pisa-toren
Glutenvrij-eten-in-Toscane_-Pisa-kathedraal
Glutenvrij-eten-in-Toscane_-Pisa-glutenvrije-bakker-taartjes
Glutenvrij-eten-in-Toscane_-Pisa-glutenvrije-bakker-taart-en-gebak
Glutenvrij-eten-in-Toscane_-Pisa-glutenvrije-bakker-koekjes-en-pizzahapjes
Glutenvrij-eten-in-Toscane_-Pisa-bakkerij-glutenvrij-AIC-logo

Glutenvrij eten in Livorno

Livorno is een hele leuke en gezellige havenstad aan de kust in Toscane. Het is er heel mooi, heel gezellig en je hebt daar ook echt het gevoel dat je in een havenstad loopt. We gingen daarheen om “acquario di Livorno” te bezoeken. Een acquarium waar je diverse vissen, schildpadden en andere diertjes kon bekijken. Uiteraard krijg je na zo’n uitstapje honger, dus we gingen op zoek naar iets glutenvrij!

“Gluten”: een 100% glutenvrije bakker

We hadden na wat voorwerk al gezien dat er een glutenvrije bakkerij in Livorno was. De bakkerij heet letterlijk “gluten”. De foto’s zagen er heel aantrekkelijk en veelbelovend uit. Het was helaas wel midden in het centrum en een fatsoenlijke parkeerplek vinden in Livorno is drama. Dus in de auto met airco aan eerst gezocht naar parkeerplekken waar je ook de auto goed kwijt kunt. De meeste parpkeerplekken daar zijn namelijk gewoon hele smalle straatjes volgepropt met tientallen auto’s…

Uiteindelijk hadden we met moeite een fatsoenlijke parkeerplek gevonden om vervolgens een paar kilometer in de volle zon (39 graden) te lopen om er vervolgens achter te komen dat de winkel dicht is. 😅

Glutenvrij-eten-in-Toscane_-Livorno-glutenvrije-bakker
Glutenvrij-eten-in-Toscane_-Livorno-glutenvrije-bakker-logo-voorkant
Glutenvrij-eten-in-Toscane_-Livorno-glutenvrije-bakker-gesloten

Ik baalde als een stekker! Door mijn zwangerschap op dat moment hield ik het al niet heel goed vol en ik brandde ook een eind weg in de zon. Uiteraard had ik me enorm verheugd om lekker te neuzen daar. Ook om iets lekkers te eten. Dus de teleurstelling was dubbel.

Ik was er direct klaar mee. Terug naar de auto en wegwezen dacht ik.

Mijn (koppige) man wilde niet opgeven en ging op Google Maps kijken naar andere bakkerijen of winkels in de buurt met een glutenvrij aanbod. 😁

Hij vond Manalu! Een 100% glutenvrije bakkerij. Wel weer een kwartiertje lopen door de hitte, maar we waren er toch al…. dus dan maar doorpakken.

Manalu: 100% glutenvrije bakker

Glutenvrij-eten-in-Toscane_-Livorno-glutenvrije-bakker-Manalu
Glutenvrij-eten-in-Toscane_-Livorno-glutenvrije-bakker-Manalu-glutenvrije-tekst
Glutenvrij-eten-in-Toscane_-Livorno-glutenvrije-bakker-Manalu-doggybag

Eenmaal aangekomen konden we gelukkig nog wat eten scoren. Het was wel al een half uur voor sluitingstijd helaas. Dat betekende wel dat veel (hartige) producten uitverkocht waren. Ik vind zoet eten lekker en dat heeft ook zeker zijn plek. Hartig eten heeft wel mijn voorkeur. Uiteraard liet ik mij daardoor niet tegenhouden. Ze spreken er ook heel goed Engels dus dat is mooi meegenomen. Ik heb direct van alles uitgekozen om mee te nemen, maar ook een aantal dingen om ter plekke op te eten.

Je kunt er heel leuk zitten, zowel binnen als buiten hebben ze een hele leuke plek. Ze zitten aan een rustige weg dus je krijgt weinig mee van de drukte in Livorno. We hebben wat gedronken en gegeten en zijn toen weer weg gegaan. Uiteraard met een flinke voorraad voedsel voor de dagen erna 😂

Glutenvrij-eten-in-Toscane_-Livorno-glutenvrije-bakker-Manalu-ingang
Glutenvrij-eten-in-Toscane_-Livorno-glutenvrije-bakker-Manalu-lounge-binnen
Glutenvrij-eten-in-Toscane_-Livorno-glutenvrije-bakker-Manalu-dagmenu
Glutenvrij-eten-in-Toscane_-Livorno-glutenvrije-bakker-Manalu-zoetigheden
Glutenvrij-eten-in-Toscane_-Livorno-glutenvrije-bakker-Manalu-voorverpakte-koekjes
Glutenvrij-eten-in-Toscane_-Livorno-glutenvrije-bakker-Manalu-kokoskoekjes
Glutenvrij-eten-in-Toscane_-Livorno-glutenvrije-bakker-Manalu-koeling
Glutenvrij-eten-in-Toscane_-Livorno-glutenvrije-bakker-Manalu-glutenvrij-eten
Glutenvrij-eten-in-Toscane_-Livorno-glutenvrije-bakker-Manalu-gebak-en-koek

Mijn tip. Als je ergens bent altijd Google Maps openen en zoeken op woorden als “gluten” of “gluten free”. Je weet nooit wat je vindt! ☺

Glutenvrij eten in Vada

De eerste dag dat we boodschappen gingen doen, zochten we onze vertrouwde Conad op. Uit het niets kreeg mijn man een visitekaartje in zijn hand gedrukt. Ik zag hem praten met diegene en mijn man keek met een grote glimlach mijn kant op. 😅

“Hij heeft een pizzeria en is goedgekeurd door de AIC”! (Dat is de Italiaanse coeliakievereniging)

Wat was hier nou gebeurd? Achteraf gezien was het heel mooi dat we werden aangesproken, want we hebben daar misschien wel de lekkerste glutenvrije pizza’s ooit gehad. Niet overdreven. Dit was echt goddelijk glutenvrij deeg.

Glutenvrije pizzeria L’ Angolo del Gusto

Het mooie was dat toen we daar kwamen, de man van het visitekaartje in de keuken stond. Hij zag ons en was uiteraard heel blij dat we gekomen waren. Hij droeg een shirt met de woorden “the art of the dough” (de kunst van het deeg). Die woorden heeft hij in onze ogen meer dan waar gemaakt.

Volgens de woorden van mijn man: “ik begin maximaal te twijfelen of dit wel echt glutenvrij is”. En dat terwijl hij in NL bijna alles naar karton vindt smaken.. 🙈

Hoe dit tot stand gekomen was? We waren in een supermarkt in Cecina aan het neuzen bij een glutenvrije afdeling. De eigenaar van de betreffende pizzeria zag ons lopen en zag dat we foto’s aan het maken waren van de glutenvrije producten. 😂 (normaalste zaak van de wereld natuurlijk).

Hij zag zijn kans en deelde direct zijn visitekaartje uit. We zijn er uiteindelijk twee keer geweest en hebben echt maximaal genoten.

Alle pizza’s waren glutenvrij te krijgen. Als voorafje kregen we glutenvrije broodjes die ook echt overheerlijk waren 😍

Als kers op de taart een glutenvrije cheesecake. Allemaal volledig glutenvrij.

Mocht je dus in de regio Toscane zijn, in de buurt van Vada. Hier MOET je heen!

Glutenvrij-eten-in-Toscane_-Vada-glutenvrije-pizzeria-visitekaart-met-AIC-logo
Glutenvrij-eten-in-Toscane_-Vada-glutenvrij-brood-vooraf
Glutenvrij-eten-in-Toscane_-Vada-glutenvrije-pizza-champignon-ham
Glutenvrij-eten-in-Toscane_-Vada-glutenvrije-pizza-Mozzarella-ham
Glutenvrij-eten-in-Toscane_-Vada-glutenvrije-pizza-pesto
Glutenvrij-eten-in-Toscane_-Vada-glutenvrije-toetje-cheesecake

Glutenvrij eten in Cecina

Cecina is een badplaats in de regio van Toscane waar je voornamelijk komt om het strand te bezoeken, de boulevard en een lekker hapje te eten. Ook daar was het goed glutenvrij genieten. We hebben hier twee plekken daadwerkelijk bezocht en een derde waar we helaas teleurgesteld waren.

We hadden op de camping weer wat vooronderzoek gedaan naar plekken waar we glutenvrij konden eten. We kwamen al gauw wat pizzeria’s tegen, maar wilden ook wat anders proberen. Ik was vooral op zoek naar een lekkere glutenvrije pasta. De laatste keer dat ik een goede glutenvrije pasta gegeten was, was in Rome en Pompeï.

Ristorante Trattoria Pizzeria Il Cedrino

Na een aantal zoekopdrachten online kwamen we “Ristorante Trattoria Pizzeria Il Cedrino” en “Pizzicotto Gourmet” tegen. Bij Cedrino waren er veel glutenvrije pasta’s volgens het menu. Daarnaast was er ook een complete glutenvrije menu beschikbaar volgens de website. Dat is altijd goed nieuws! Ze boden vele pizza’s, bijgerechten, voor- en hoofdgerechten 100% glutenvrij aan. Wij met volle moed en honger in de auto stappen om naar Cedrino te rijden. Reserveren dachten we niet aan, want in alle tientallen keren dat we in Italië ergens gegeten hebben was reserveren compleet overbodig. Je voelt het vast al aankomen…

We kwamen aan en het zag er heel gezellig uit. Deur vol met AIC stickers met hun logo. Helaas kregen we te horen dat ze geen ruimte meer hadden. Er werd ons geadviseerd te reserveren voor de volgende keer. Helaas was dat de laatste avond voordat we weer vertrokken naar Nederland.

Pizzicotto Gourmet

Glutenvrije burgers, patat en pizza’s. Dat was onze back-up plan als Cedrino niets werd. We hadden gelukkig ook hier online al gezien dat je naast pizza’s ook wat vleesgerechten, aardappelen, patatjes en glutenvrije hamburgers kon bestellen. Het ziet er van binnen heel tof uit. Ze maken gebruik van een industriële look in combinatie met donkere houtelementen. Past perfect bij het concept. Gelukkig kon ik hier goed slagen en heb ik heerlijk kunnen eten.

Glutenvrij-eten-in-Toscane_-Cecina-pizzicotto-glutenvrije-burger-en-patat
Glutenvrij-eten-in-Toscane_-Cecina-pizzicotto-glutenvrije-hamburgers
Glutenvrij-eten-in-Toscane_-Cecina-pizzicotto-glutenvrije-pizza-menu

Glutenvrije supermarkt Il Porto del Senza Glutine

Gelukkig ben je in Italië nooit ver verwijderd van een volledig glutenvrije supermarkt. Bizar idee eigenlijk dat ik in Nederland echt op zoek moet, maar in Italië kom je er overal één tegen. Ook in Cecina was het gelukkig weer raak. Hier kwam ik de supermarkt “Il Porto del Senza Glutine” tegen.

Glutenvrij-eten-in-Toscane-Glutenvrije-supermarkt-Il-Porto-del-Senza-Glutine-buitenkant
Glutenvrij-eten-in-Toscane-Glutenvrije-supermarkt-Il-Porto-del-Senza-Glutine-diverse-producten
Glutenvrij-eten-in-Toscane-Glutenvrije-supermarkt-Il-Porto-del-Senza-Glutine-glutenvrije-ijsjes
Glutenvrij-eten-in-Toscane-Glutenvrije-supermarkt-Il-Porto-del-Senza-Glutine-glutenvrije-koekjes
Glutenvrij-eten-in-Toscane-Glutenvrije-supermarkt-Il-Porto-del-Senza-Glutine-koek-en-gebak
Glutenvrij-eten-in-Toscane-Glutenvrije-supermarkt-Il-Porto-del-Senza-Glutine-koeling
Glutenvrij-eten-in-Toscane-Glutenvrije-supermarkt-Il-Porto-del-Senza-Glutine-schap
Glutenvrij-eten-in-Toscane-Glutenvrije-supermarkt-Il-Porto-del-Senza-Glutine-zoete-producten
Glutenvrij-eten-in-Toscane-Glutenvrije-supermarkt-Il-Porto-del-Senza-Glutine-Schar

Glutenvrij eten in Montescudaio

In Montescudaio verbleven we op de camping “HU Montescudaio Village”. Het was helaas al even geleden dat we een camping gevonden hadden waar je ook op de camping goed glutenvrij kan eten. De supermarkten van de meeste campings hebben altijd wel iets te bieden, maar restaurants is op de een of andere manier lastig. Ja… zelfs in Italië!

Dit keer hadden we geluk. Vooraf hadden we al te horen gekregen dat ze glutenvrije maaltijden konden regelen in het restaurant. Ze hebben in het restaurant zelf geen opties om glutenvrij te bereiden. Ze lossen dit op door in de buurt een gecertificeerde restaurant de maaltijden te laten maken. Dit hebben ze in de diepvries klaarstaan en kunnen dit opwarmen zonder kruisbesmetting. Je kon hier lasagne, pasta, risotto, chili en gehaktballetjes krijgen. Helaas was een glutenvrij toetje geen optie.

Was het geweldig? Nee.
Was het lekker? Het was prima!

Het was vooral makkelijk en heerlijk om op de camping te kunnen eten.

Glutenvrij-eten-in-Toscane_-HU-Montescudaio-Village-glutenvrije-restaurant-allergie-informatie
Glutenvrij-eten-in-Toscane_-HU-Montescudaio-Village-glutenvrije-restaurant-menukaart

Over stéphanie

Mijn naam is Stéphanie Sadikoviq en ik ben in 2015 gediagnosticeerd met coeliakie. Met mijn website help ik iedereen met het vinden van een glutenvrije vakantie! Ik doe mijn best om zoveel mogelijk opties te laten zien door mijn ervaringen te delen. Tips zijn altijd welkom. Neem gerust contact op!

Geef een reactie